Vi har kommit till ungefär mitten av sommaren. Om ca en vecka sätter jag mig på planet och åker till Italien. Föreläsningen är klar och jag kommer även ta med mig en forskningsrapport en forskare vill ha en klinikers ögon på.

Det händer en hel del saker för tillfället och jag kommer i kontakt med flera företagare som liksom jag är väldigt nyfiken på hur vi kan använda IT i behandlingen. Jag har skrivit det förut och kan göra det igen. För mig är datorn ett hjälpmedel för att underlätta individen att nå de mål som denne sätter upp. En dator och tv är utmärkta verktyg för att använda som tex en Whiteboard. Jag ritar i min dator, klienten tittar på tv;n och när han kommer hem har han kvar teckningen och förklaringarna i sin surfplatta som han lånar av RevErea. Har han frågor kan han chatta eller ringa ett videosamtal. Ibland är den digitala lösningen även på det sättet att vi har videobaserade samtal. Han hemma hos sig eller på annan plats om han så vill. Det finns även tillfällen då jag har haft enskilda samtal med klienter men med hjälp av datorn kopplat ihop klienter för att de gemensamt ska lösa en uppgift eller liknande. Fantasin och våra egna kunskaper sätter stopp för vad vi kan göra, men om vi inte provar kliva in i det kommer vi inte heller våga nyttja de möjligheter som finns med digitala verktyg.

Ett nytt verktyg har även dykt upp på marknaden. Företaget Cairy har skapat en social app där vem som helst kan logga in och skapa ett anonymt alias. Appen är i första han till för de som vill tillfriskna från beroendet och har idag över 500 användare. Titta gärna in för att se om detta är något för era klienter.

Nu är det hunden och skogen som gäller.