I slutet av nittiotalet pluggade jag på distans mot Högskolan i Gävle. På den tiden var det relativt nytt att sitta framför en skärm på föreläsningarna och vi som då gick samma program på orten satt i mindre hörsalar på vårt studiecentra. Redan då försökte högskolan med hjälp av olika programvaror att förenkla för oss studenter med olika program. Förenklingen låg i att vi i stor utsträckning försökte samarbeta över nätet men ofta saknade vi bildöverföring i realtid. Vi chattade och mejlade, vilket faktiskt fungerade bra.

Idag finns möjlighet till att sitta hemma på sitt egna kontor, vid köksbordet eller lugnt tillbakalutad i soffan och delta på föreläsningar. Direkt kunna ställa frågor utan att behöva vara någon teknisk expert. Att tillsammans med en studiekamrat som sitter någon annanstans kunna utbyta tankar och idéer i realtid.

Vi inom RevErea har under ett antal år jobbat behandlande på distans och för oss hittat ett sätt som gör det enkelt för oss men även för klienten. Genom den digitala tekniken kan vi i videobaserade samtal föra samtal med klienten och genom våra samarbetsytor visa bilder, rita, skriva, lägga upp kom i håg listor, visa filmer, överföra övningar mm. Klienten kan när han/hon vill logga in och titta en gång till på filmen eller hämta övningen när denne anser att han/hon har möjlighet. Utöver kan klienten förutom att ringa eller mejla även skriva i våra chattytor. 

Nu tar vi ytterligare ett steg och påbörjar resan genom att digitaliserar våra utbildningar. Vi kommer genom detta kunna erbjuda en större flexibilitet i när, var och hur vi genomför utbildningar. När ni kontaktar oss för en utbildning ber vi om deltagarnas mejladresser. Därefter kommer varje deltagare få ett mejl med instruktioner för hur de ska logga in i den appen som vi använder samt ett förslag på uppstartsdatum. Nästa mejl är själva inbjudan. Ingen deltagare behöver ladda ned någon app utan kan helt och hållet arbeta över nätet, men val kan göras genom att ladda ned appen till sin egen dator eller platta.

När deltagaren följt instruktionerna är de inne i utbildningsteamet. Där kommer ni att hitta alla övningar, sessionsprov mm som normalt brukar delas ut på en utbildning. Vid det första tillfället vi träffas över nätet tittar vi igenom våra kalendrar och bestämmer datum då vi kan fortsätta träffas i helgrupp tillsammans med oss som föreläsare och kursansvariga.

Under träffarna håller vi föreläsningar om ett ämne, svarar på frågor och övar tillsammans. Då vi hela tiden har små grupper kan vi även ha rollspel mm över videosessionen. Mellan träffarna delas ni in i mindre grupper om det finns behov av grupparbeten. Finns inte behovet men ni ser att ni vill diskutera någon kan ni alltid använda er av varandra och mötas utan oss i appens videofunktion. Det är helt ok! Givetvis kan ni alltid bjuda in oss till ett eget privat videomöte om ni har funderingar eller stöter på svårigheter.

Då vi själva har erfarenheter av distansstudier upplever vi att vi träffat väldigt nära våra mål om att vara flexibla, tillgängliga, kontinuerliga och trygga.

Varför inte prova en av våra färdiga distansutbildningar redan nu? Eller är det så att du redan är utbildad i det vi har byggt upp för tillfället? Meddela gärna oss vad du saknar så ska vi se vad vi kan göra för att tillfredsställa det behovet.